Het ontstaan van het Haringhuizer bier.
Het bestuur van de Kerk was ter oren gekomen dat ik, Gert Jan Moens, zelf bier brouw. Men wilde dit graag in de kerk gaan doen in het kader van het 900 jarig bestaan van ons dorp. Voor het commercieel brouwen zijn er nog al wat regels waar je je aan moet houden. Om die reden is ervoor gekozen om zelf een recept te maken en naar een commerciële brouwerij te gaan om het te maken.
Het bestuur van het Dorpshuis en de kerk hebben de handen in een geslagen en zijn gaan proeven wat voor blond bier we willen maken. Hier kwam een top 3 uit en met deze zijn we naar de Noord Hollandse Bierbrouwerij gegaan om een recept te maken. Via een oproep in de media wie mee wilde om de brouwen melde Robert Broeders aan. Op 31 Juni zijn we, Robert, Ruud en Gert Jan, naar Uitgeest afgereisd om te gaan brouwen. De brouwerij maakt geen gebruik van gas, maar van houtkachels. Die moeten regelmatig gevuld worden om warm water en stoom te hebben. We hebben geholpen met het schroten van de mout, vervolgens de mout in de maisch ketel. Vervolgens moet deze gefilterd worden in een ander ketel. Daarna gaat het bier door naar de kook ketel. Tijdens het koken zijn is er hop aan het brouwsel toegevoegd. Vervolgens is het bier naar het gist vat ge gegaan en is de gist toegevoegd. Op 11 Juli gaan we ons bier bottelen. Dan moet het nog even staan en op 30 Juli komt het blonde bier naar Haringhuizen.
Met het kopen/drinken van “op de Heering Blond” bier steunt u de Willibrorduskerk en het Dorpshuis de oude stal.